Choď na obsah Choď na menu
 


Siamská mačka

Siamská mačka

 
 
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Siamská mačka
Siamese cat sitting.jpg
Siamska mačka
Krajina pôvodu Thajsko
EMS kód SIA
Štandardy (linky) CFA, ACFA, TICA, CCA,
ACF, PREOSSIA,TCCI,FIFe, GCCF
Charakter spoločenská, komunikatívna, "pes medzi mačkami"
Hmotnosť 2,5-5,5 kg
Synonymá  
Zoznam mačacích plemien

Siamská mačka alebo kráľovská mačka zo Siamu patrí ku krátkosrstým mačkám a pochádza z Thajska. Plemeno vzniklo pred rokom 1700 z domácich a chrámových mačiek. Hmotnosť má od 2,5 - 5,5 kg. Má hlučnú a energickú povahu.

Stavba tela

Trup siamskej mačky je stredne veľký a pružný na stredne dlhých nohách zadné nohy sú dlhšie ako predné, labky sú malé ale oválne. Chvost je dlhý zužujúci sa bez zálomkov. Hlava je dlhá s rovným ňucháčom. Oči orientálneho tvaru šikmo nasadené. Ušnice predlžujú vonkajšiu líniu tváre. Srsť je veľmi krátka jemná bez podsady s výraznom leskom. Je to v podstate čierna mačka, ktorá má farbu zriedenú albinotickým génom. Práve ten dáva siamským mačkám jedinečný, svetlo sfarbený kožuštek s tmavými znakmi na hlave, labkách a chvoste.

Dejiny

Siamská mačka vznikla asi pred 500 rokmi. Na západ sa dostala koncom 19. storočia. Na Britskej výstave sa objavila v roku 1872. V roku 1989 prišla skupina chovateľov, aby obnovili chov týchto mačiek. Prvou chovateľkou čistokrvných siamských mačiek bola Clinton Lockeová.